- In augustus raakte de beurs van slag door problemen van beleggers die goedkoop geld hadden geleend in Japan, om dat elders te beleggen.
- Deze zogenoemde ‘carry trade’ is gevoelig voor een stijging van de rente in Japan.
- Volgens beursstrateeg Albert Edwards van Société Générale zijn aandelenmarkten nog steeds gevoelig voor een verstoring van de carry trade.
- Lees ook: Wat heb je aan goudstaaf van $1 miljoen? Rijke mensen die goudstaven kopen, zijn volgens experts niet bezig met snelle winst
Volgens een bekende beursstrateeg van de Franse zakenbank Société Générale kunnen er nog steeds problemen optreden voor aandelenmarkten met de zogenoemde Japanse ‘carry trade’.
Het gaat hier om het fenomeen waarbij beleggers goedkoop geld lenen in Japanse yen en dat omzetten naar dollars en euro’s om elders te beleggen tegen hogere opbrengsten. Deze handel is sterk afhankelijk van blijvend lage rentes in Japan en een relatief lage koers van de Japanse yen.
Op het moment dat de rente in Japan stijgt en de yen duurder wordt, kunnen belegger gedwongen worden om hun beleggingen in de VS en Europa te verkopen om leningen in Japanse yen af te lossen. Een dergelijke verkoopgolf trof westerse aandelenmarkten begin augustus.
Beursstrateeg Albert Edwards van Société Générale wijst erop dat de Japanse centrale bank de rente naar verwachting zal blijven verhogen, een ontwikkeling die financiële markten begin augustus op hun grondvesten deed schudden.
Beleggers raakten in paniek, nadat de Japanse centrale bank eind juli een verrassende renteverhoging aankondigde. Dit leidde tot een afbouw van de carry trade met de yen.
De effecten van deze verkoopgolf zijn afgenomen, waarbij de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices de verliezen van de afgelopen maand meer dan goedmaakten. Maar er kan opnieuw turbulentie in het verschiet liggen, nu het ernaar uitziet dat de rente in Japan “normaliseert” na decennia van deflatie, volgens Edwards.
De Japanse economie geeft ook signalen af die nieuwe renteverhogingen lijken te rechtvaardigen. Zo stijgen lonen in Japan relatief hard, wat inflatoire gevolgen kan hebben.

“We hebben regelmatig aangegeven dat beleggers Japan nauwlettend in de gaten moeten houden, omdat de Japanse financiële markt altijd een voorloper is geweest van grote marktbewegingen”, aldus Edwards in een deze week verschenen rapport.
“Elke vorm van normalisering van de Japanse rente heeft een grote impact op de markt. Dat geldt niet alleen op de korte termijn door het afbouwen van de carry trade van de yen, maar ook op de langere termijn, omdat een hogere Japanse rente uitgaande investeringsstromen beperkt", geeft de beursstrateeg aan.
De afgelopen maanden hebben veel beleggers speculatieve gokjes op een daling van de yen afgebouwd. De zogenoemde netto shortposities zijn hierdoor afgenomen, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Winstgroei Amerikaanse techbedrijven is ook een risicofactor
Intussen zien de economische vooruitzichten voor de Amerikaanse economie er minder gunstig uit, vindt Edwards. Hij wijst op tekenen van zwakte van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook lijkt het momentum van de winstgroei van de technologiesector af te nemen, terwijl die de afgelopen jaren goed was voor het grootste deel van de rendementen van de S&P 500-index.
“We moeten de andere kant van de carry trade met de yen goed in de gaten houden. Een daling van de koersen van techaandelen kan ook een afwikkeling van de carry trade in gang zetten. We houden het afnemende optimisme over de winstontwikkeling van Amerikaanse techbedrijven daarom nauwlettend in de gaten”, aldus Edwards in het rapport.
Beleggingsstrateeg Edwards roept al maanden dat de VS in een recessie belanden en dat dit een beurscrash kan veroorzaken. Veel anderen economen zijn een stuk minder pessimistisch over de Amerikaanse economie. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie harder dan verwacht. De werkloosheid in de VS is recent weliswaar gestegen, maar blijft vooralsnog relatief laag.